LAKRITSFAKTA

Det är från ärtväxten Glycyrrhiza glabras rötter som lakrits utvinns. Den växer vilt kring medelhavet, Iran, Kina och i Ryssland, men odlas även i Frankrike och i Tyskland. Vart tredje år skördas roten som då hunnit förgrena sig och bli ca 8-10 meter lång! Smaken är lite bitter men även både söt och salt!! Detta aromatiska ämne, anethole, finns både i fänkål och i anis.
 
Rötterna kokas och mals vid framställning av lakritsextrakt. Efter avdunstning och torkning blandas extraktet med socker, mjöl, stärkelse och gummi arabicum.
 
Det är känt att lakritsroten har använts i över 4000 år som medicinalväxt. Förutom att roten smakar gott så är den även antiinflammatorisk vilket bidrog till att den passade utmärkt till att sköta munhygienen med. Den är även slemlösande och laxerande.
Smakämnet glycyrrhinsyra kan ge biverkningar vid hög konsumtionsnivå under längre tid, 50gram/dag. Det kan yttra sig som störd saltbalans, dvs vätskeansamling i kroppen, ödem, viktproblem, förhöjt blodtryck, huvudvärk och hjärtproblem.
 
Lakrits används främst som smaksättare av salta, sura och söta lakritskonfektyrer. Även glass, läsk, hostmedicin och likör smaksätts med lakrits.
 
GOTT & BLANDAT

Inga nyheter